Първият летящ автомобил в света получи сертификат за летене (Видео)

Offnews Последна промяна на 01 февруари 2022 в 10:37 422 0

air-car

Първият в света летящ автомобил AirCar получи разрешение за летене от Словашкия транспортен орган. Той дебютира от пистата в словашкия град Нитра миналия юни и пропътува разстоянието до летището в Братислава за 35 минути.

След това AirCar сгъна крилата си и потегли по магистралата, наподобявайки екзотична спортна кола. Преди авиационните власти в страната да решат, че превозното средство е надеждно и безопасно обаче, то е трябвало да натрупа още 200 пъти за 700 часа полетно време.

"Сертификацията на AirCar отваря вратата за масовото производство на летящи автомобили, които са много ефективни“ - посочва създателят на AirCar проф. Стефан Клайн. Той е убеден, че решението на словашкия регулатор е "официално и окончателно потвърждение, че пътуванията на средни разстояния ще се променят завинаги".

AirCar може да достигне скорост от 45 м/с. по пътя и да лети на 2500 м. надморска височина. Летящият автомобил се нуждае от само 2 минути и 15 секунди, за да разгърне крилата си.

Прототипът на AirCar е дело на основана от проф. Клайн компания KleinVision. Създаването му продължава цели 20 години и струва около 2 млн. евро.

Вижте повече в прикаченото видео:

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !