Отново отложиха изстрелването на космическия телескоп "Джеймс Уеб"

Offnews Последна промяна на 16 декември 2021 в 10:02 552 0

James Webb 1

Изстрелването на космическия телескоп "Джеймс Уеб" бе отложено с поне два дни заради проблем в комуникацията между обсерваторията и ракетата. Според предварителния план на NASA, той трябва да бъде изведен в космоса от ракета "Ариана" от космодрума на Европейската космическа агенция (ЕКА) във Френска Гвиана.

Изстрелването бе планирано за 22 декември. Сега агенцията обяви, че то няма да се състои преди 24 декември.

Проектът "Джеймс Уеб", който е на стойност 10 млрд. щ. долара, беше многократно отлаган от началото на неговата разработка през далечната 1996 г. заради надвишавания на бюджета и промени в дизайна му. Когато през 2020 г. работата по него беше замразена заради пандемията, NASA обяви 18 октомври като възможна дата за изтрелването на телескопа.

След това стана ясно, че това няма да е възможно до ноември-декември тази година. Новата дата, която агенцията обяви, беше 18 декември. По-късно, заради технически проблеми, тя беше променена на 22 декември.

Сега се оказва, че най-ранната възможна дата за стартиране на проекта е 24 декември. Телескопът може да се насочи към втората точка на Лагранж не по-рано от Бъдни вечер, информират от NASA.

Когато достигне целта си, "Джеймс Уеб" ще наблюдава Вселената с по-остро око от Хъбъл. Това ще се случи, благодарение на инструментите, с които е оборудван и които ще му позволят да вижда обекти, много по-стари и далечни от тези на предшественика си.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !