Океанското геоинженерство може да се превърне в „план Б“ за спасяване на планетата от CO2

Offnews Последна промяна на 14 декември 2021 в 17:30 195 0

OCEANHACKING

Активната намеса в климата на Земята, която има за цел неговото подобряване, обикновено е насочена към промени в атмосферата на планетата. В съвместния доклад на учените от националните академии на САЩ се описва нов подход - геоинженерството на океаните. Целта на този проект е почистване на Световния океан от натрупания въглероден диоксид и повишаване на неговата способност за поглъщане на въглерод от атмосферата. Авторите на този научна работа са готови за около 10 години да разработят ефективни стратегии и помолиха за тази цел правителство да ги финансира с 1,1 милиарда щ. долара.

Самият доклад включва 300 страници, в който са описани различни методи за премахването на въглеродния диоксид. Ето някои от тях:

  • Възстановяване на океанските и крайбрежните екосистеми, включително популациите на големите морски организми като китовете
  • Наторяване на океанското дъно с желязо, азот или фосфор за стимулиране растежа на планктона
  • Изпомпване на студена и богата на хранителни вещества вода от дъното на океана до повърхността за подхранване на планктона
  • Електрохимични методи за отстраняване на въглеродния диоксид от водата
  • Култивиране на водорасли.
  • Повишаване алкалността на океана

Авторите на тази научна работа подчертават, че разглежданите от тях методи за премахване на СО2 в никакъв случай не могат да бъдат замяна на намаляването на използването на изкопаеми горива и изхвърлянето на парникови газове в атмосферата.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !