Огромно хвърчило ще движи товарен кораб през океана

Offnews Последна промяна на 21 декември 2021 в 10:10 218 0

Френската компания за възобновяема енергия Airseas ще тества придвижването на огромен товарен кораб през океана с помощта на вятърната енергия. Експериментът ще се проведе в началото на 2022 г. и цели намаляване на въглеродния отпечатък в корабната индустрия.

За целта екипът на Airseas е разработил огромно хвърчило с размери около 500 квадратни метра. То ще бъде прикрепено към 153-метровия кораб Ville de Bordeaux.

Плавателното средство ще тества платното, наречено Seawing, в продължение на шест месеца, преди да се върне към обичайния си маршрут. Основната цел на Airseas е внедряването на екологично чисти задвижващи системи в 10% от световния товарен флот до 2030 година.

Технически хвърчилото не е прикрепено към палубата на кораба като типично платно. То ще лети далеч във въздуха над него, а от компанията уверяват, че може да бъде модернизирано, за да пасне на всякакъв вид кораби.

Според статистиката, 80% от всички стоки в света се транспортират от около 50 000 кораба. Товарните кораби използват особено неприятен източник на енергия, наречен „бункерно гориво“. Смята се, че той отделя повече от 2% от глобалните въглеродни емисии и причинява между 10 и 15% от световното замърсяване със серен и азотен оксид.

Трябва да отбележим, че Ville de Bordeaux и другите кораби, задвижвани от Seawing, ще продължат да използват своите двигатели. Но те ще могат да увеличат икономията на гориво, като използват и енергията на вятъра.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !