Нов метод за разпознаване на Deepfake снимки и видеа

Offnews Последна промяна на 15 март 2021 в 12:06 6077 1

Spot-the-Deepfake-777x633

Напоследък все по-голямо разпространение получава Deepfake технологията, която дава възможност за подмяна на лицето в снимките и видеата. Така например, наскоро се появиха клипове, в които уж участва Том Круз, които бяха толкова качествени, че им повярваха милиони хора. Но сега специалистите от университета на Бъфало представиха нов метод, който дава възможност за определянето на Deepfake с точност 95 процента.

Идеята е следната: в повечето снимки и клипове, стига да не са заснети при съвсем ниска осветеност, се вижда отразената в очите светлина, която при реалните снимки и видеа разбира се, е еднаква. Но при Deepfake фотографиите и клиповете това не е така, понеже невронната мрежа при създаването на дийпфейк използва голямо количество цифрови снимки, което води до по-различни отражения в очите.

Новият метод е тестван с помощта на невронната мрежа StyleGAN2, която може да създава съвсем реалистични изображения на хора. Именно тези изображения са използвани за създаването на дийпфейк. При добра осветеност на сцената точността на разпознаване на Deepfake достига внушителните 94 процента. При ниска осветеност и ниска резолюция на изображението точността пада.

Ясно е, че в реалността изображенията в двете очи е възможно да се различават, ако например заснетият персонаж има бретон или едното око е в сянка. Но новият метод е едно доста добро решение за борба с бързото разпространение на дийпфейка.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.03 2021 в 12:28

[…"> Споне от Пенсилвания е използвала Deepfake технология в опит да отстрани конкурентки на дъщеря си в […">