Нов ИИ по рентгеновите снимки безпогрешно разпознава расата на хората

Offnews Последна промяна на 19 май 2022 в 17:45 699 0

WQ6DHHWSARBQK5OX7NDCNDA3NM-627e6a3f54897-scaled

Базирайки се на рентгенови снимки и на изображения от компютърна томография нов изкуствен интелект с точност до 90% определя расата на човека. Информацията бе публикувана от изданието Science Alert, което допълва, че това силно е обезпокоило учените.

Новият изкуствен интелект първоначално е бил обучаван с помощта на рентгенови снимки на гръдния кош на най-различни хора. На тези снимки са били отбелязани и расите на хората - тъмнокож, бял, азиатец. Но след това учените са решили да направят интересен експеримент: на същия ИИ алгоритъм са подадени рентгенови снимки на хора без каквито и да било маркери за цвета на кожата или косата, като неговата задача е била разпознаване на расата.

Новият изкуствен интелект се е справил перфектно, като неговата точност е малко над 90%. Това е много, особено като се има предвид, че липсват каквито и да било други идентификационни признаци за другите части на тялото.

За изчистване на експеримента са били премахнати данните за теглото, обиколката на гърдите и други, които биха могли да се използват при вземането на подобно решение. Но и след това ИИ алгоритъмът на практика безпогрешно е определял расата.

В новия ИИ е използвано стандартно машинно обучение и самообучение, което не дава възможност да се разбере по какви признаци се определя расата. Предполага се, че изкуственият интелект разпознава наличието на меланин в кожата на хората, който е показан на снимките, но не се вижда с невъоръжено око.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !