NASA отложи следващото пилотирано кацане на Луната за 2025 г.

Offnews Последна промяна на 10 ноември 2021 в 11:14 491 0

nasa lunar landing render

NASA официално промени плановете си за мисията Artemis III, като според новите разчети тя няма достигне до Луната през 2024 г. От агенцията вече се целят да отведат първата жена и следващият американец до лунната повърхност най-рано през 2025 г.

Това заяви администраторът на NASA, Бил Нелсън. Припомняме, че първоначалните планове на агенцията бяха завръщането на Луната да стане през 2028 г.

По времето на управлението на Доналд Тръмп обаче тези срокове бяха съкратени с четири години. В конферентен разговор Нелсън споделя, че тази цел не е била подплатена от технологична гледна точка.

Освен нереалистичните крайни срокове, Нелсън посочва и делото на Blue Origin срещу агенцията, като причина за забавянето. Заради делото, договорът със SpaceX за модула за кацане, беше замразен няколко пъти.

В резултат NASA е загубила седем месеца. Припомняме, че NASA постигна споразумение на стойност 2.9 милиарда долара със SpaceX за разработката на система за кацане на Луната. Blue Origin оспори това решение с аргумента, че не ѝ е бил предоставен шанс да преработи предложението си за проекта.

Според NASA Blue Origin изкуствено е завишила цената си до 5.9 милиарда долара с цел допълнителни преговори. В крайна сметка съдът отсъди срещу Blue Origin. След това Нелсън обяви, че NASA преминава към безпилотен тестови полет на Artemis I през февруари догодина.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !