NASA отложи полета на хеликоптера Ingenuity на Марс

Offnews Последна промяна на 12 април 2021 в 10:00 5664 0

Ingenuity

Американската космическа агенция NASA отложи с няколко дни полета на своя хеликоптер на Марс. Причината за забавянето са технически проблеми, установени при тестове на роторите му.

Безпилотният летателен апарат трябваше да излети на 11 април. По време на високоскоростен тест на роторите му обаче е получен сигнал за потенциален проблем. От NASA уточняват обаче, че машината е здрава и в добро състояние.

Планирано е хеликоптерът, носещ името Ingenuity, да осъществи първия по рода си полет на чужда планета най-рано на 14 април. Междувременно екипът работи по установяването и отстраняването на проблема.

Припомняме, че миналата седмица „Пърсивиърънс“ си направи уникално селфи. На снимката се виждаше и миниатюрния хеликоптер „Инджинюъти“.

Вторият месец от престоя на роувъра на Марс, който кацна на планетата на 18 февруари, завърши с уникален експеримент. Миниатюрният му хеликоптер се отдели от него и прекара първата си нощ на Червената планета в автономен режим, въпреки екстремните температури, които паднат до минус 90 градуса по Целзий.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !