NASA изпраща гласовия асистент Alexa в космоса

Offnews Последна промяна на 06 януари 2022 в 11:39 654 0

Американската космическа агенция NASA ще качи гласовия асистент Alexa на борда на мисията Artemis I. По този начин устройството на Amazon ще бъде първият дигитален помощник, напускащ Земята.

Полетът ще се осъществи по-късно през 2022 г. без екипаж на борда. Въпреки това е планирано „виртуално преживяване на екипажа“ в Космическия център на NASA. To ще позволи на хората, сред които ще има студенти и специални гости, да участват в контрола на мисията, симулирайки разговори между Alexa и астронавтите.

Гласовият асистент на Amazon ще има достъп до телеметричните данни на космическия кораб Orion. Той ще може да отговаря на "хиляди" въпроси, свързани с мисията, и дори ще управлява осветлението в кабината.

За да го приспособи за работа в космоса, Amazon усъвършенства алгоритмите си според акустиката на Orion. От екипа на компанията смятат, че свързаността няма да е проблем, тъй като технологията Callisto, ще позволи както локален гласов контрол, така и достъп до интернет.

Amazon смята да използва опита от Artemis I, за да подобри Alexa както за бъдещи мисии, така и за ежедневните му потребители, особено за тези, които имат слаба или никаква интернет връзка. Компанията също ще добави нови изживявания на Alexa, които ще предоставят на притежателите му достъп до телеметрията, изображенията, видеото на Artemis I, както и ключови етапи от мисията.

Американският гигант също стартира програма Alexa за астронавти, която предоставя достъп до виртуалното изживяване на екипажа, дигитални обиколки на космическия център на NASA, както и учебна програма по STEM, създадена с помощта на Националната асоциация за преподаване на наука и Mobile CSP. Този ход помага на Amazon да подобри репутацията си, насърчавайки повече студенти да започнат кариера в космическата индустрия.

Вижте повече в прикаченото видео:

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !