На Земята ще бъде изградена специална черна кутия, която ще запише хронологията на нашата гибел

Offnews Последна промяна на 06 декември 2021 в 15:41 264 0

BB

Шансовете за възникване и зараждане на живот във Вселената са изключително малки. Още по-малка е вероятността този живот да успее да оцелее до самия край на Вселената, такава каквато я познаваме. В назидание на бъдещите разумни жители или извънземни посетители на Земята, в австралийска Тасмания ще бъде построена специална черна кутия. Тя ще записва края на света, такъв какъвто човекът го познава.

"Черната кутия ще записва всяка една наша стъпка, която ни приближава към катастрофата. Стотици поредици от данни, измервания и взаимодействия, отнасящи се до здравето на нашата планета, непрекъснато ще се събират и ще се записват за бъдещите поколения" - заявиха авторите на този мащабен проект. В него участват учени от университета на Тасмания и креативната агенция The Glue Society.

Проектът вече е на ниво бета тестове, като неговите компютърни системи в реално време записват промените в околната среда. Засега не се съобщава къде и по какъв начин ще се съхранява тази информация. Една черна кутия от масивни метални плоскости, която е запълнена с устройства за запис и съхранение на данни, едва ли ще бъде полезна на някого дори и след 100 или 200 години, понеже този вид техника бързо остарява и се износва с с течение на времето.

Нещо повече, едва ли след хиляди години някой ще успее да прочете информацията от някакви древни устройства с незнайни интерфейси за прочитане и непонятни формати на данните. Проектът по-скоро има за цел да привлече вниманието на хората към климатичните проблеми на Земята.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !