Мозъчен имплант позволява на парализирани хора да пишат чрез мислите си

Offnews Последна промяна на 14 май 2021 в 10:27 5271 0

мозъчен имплант

Учени от Станфордския университет изобретиха мозъчен имплант, който позволява на парализирани хора да пишат чрез мислите си. Технологията, управлявана от изкуствен интелект, е най-бързата сред останалите, измисляни до сега.

Според създателите й, тя може да се сравнява по бързина със скоростта, с която всички ние изпращаме текстови съобщения. Новият метод за комуникация при хора с парализа използва компютър, за да преобразува мозъчната им активност в текст на екрана.

В тестовете на новата технология е участвал 65-годишен мъж, който след претърпяна травма на гръбначния мозък, остава парализиран от врата надолу. Учените поставят два импланта в онази част на мозъка му, която контролира движенията.

В рамките на експеримента мъжът е трябвало да си представи, че пише с химикал върху лист хартия. След това мозъчните чипове изпращали невронния му сигнал през проводници към компютъра, където изкуственият интелект преобразувал "писането на ума му".

Като резултат е постигната скорост на писане от 18 думи в минута с 94.1% точност. За сравнение - трудоспособен човек на същата възраст може да пише около 23 думи в минута на своя смартфон.

Учените твърдят, че комбинирането на новата технология с по-стара имплантна система, която те са създали, може да помогне на пациентите да общуват по-бързо и eфективно. Достигането на този етап обаче ще отнеме време. За сега екипът се фокусира върху провеждането на повече тестове относно ефективността и безопасността на новия метод.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !