Meta създаде суперкомпютър с изкуствен интелект

Offnews Последна промяна на 25 януари 2022 в 12:38 501 0

supercomputer Meta

Компанията майка на Facebook Meta съобщи, че е създала суперкомпютър от ново поколение, който ще обучава изкуствения интелект да мисли като човек. В проекта AI Research SuperCluster (RSC) участват няколкостотин специалисти, включително от компании като Nvidia, Penguin Computing и Pure Storage.

Новият суперкомпютър ще се използва за обучение на редица системи в бизнеса на Meta: от алгоритми за модериране на съдържание, използвани за откриване на реч на омразата във Facebook и Instagram, до функции за разширена реалност, които един ден ще бъдат налични в бъдещия AR хардуер на компанията. RSC ще се използва и за проектиране на преживявания за метавселената, която ще включва множество виртуални пространства - от офиси до онлайн арени.

„Изживяването, което създаваме за метавселената, изисква огромна изчислителна мощност и RSC ще позволи създаване на нови модели на AI, които могат да се учат от трилиони примери, да разбират стотици езици и много повече” - посочва изпълнителеният директор на Meta Марк Зукърбърг.

В момента новият суперкомпютър се състои от 760 системи Nvidia DGX A100, които заедно съдържат 6080 ускорителя Nvidia A100. До средата на лятото, когато RSC бъде напълно изграден, той ще съдържа около 16 000 графични процесора Nvidia A100, което ще го превърне в най-бързия AI суперкомпютър в света.

Вижте повече в прикаченото видео:

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !