Марсоходът Perseverance си направи селфи

Offnews Последна промяна на 08 април 2021 в 11:07 5610 0

selfie

Марсоходът на Американската космическа агенция NASA си направи селфи с помощта на камерата с висока разделителна способност WATSON. Устройството е предназначено да прави ясни и детайлни снимки от близък план на скалните конструкции на Червената планета.

NASA сподели автопортрета на Perseverance с публикация в Twitter, озаглавена "Портрет на художника като млад бот". Това всъщност е препратка към първия роман на ирландския писател Джеймс Джойс - „Портрет на художника като млад мъж“, публикуван през 1916 година.

На изображението ясно се вижда "главата" на роувъра, която представлява лазерно оборудван спектрометър (SuperCam), предназначен за анализ на скални проби. В близост до нея е разположен анализаторът на околната среда - инструмент, който е създаден да усеща и наблюдава метеорологичните условия на Марс.

Perseverance направи и "двойно селфи" - заедно с хеликоптера Ingenuity, готов за първото си излитане на Марс. "Наистина смеем да правим велики неща" - гласи текстът към снимката.

Това е друга препратка, този път към известната фраза на Теодор Рузвелт: "Много по-добре е да се осмелите на големи дела, да спечелите славни победи, макар и осеяни с неуспехи, отколкото да бъдете наравно с онези бедни по дух, които живеят в сивия здрач, без да знаят нито победа, нито поражение".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !