Марсианският роувър Perseverance записа виенето на вятъра и работата на лазерната система SuperCam

Offnews Последна промяна на 11 март 2021 в 17:21 6089 0

Perseverance

НАСА публикува аудиозаписа, направен от марсианския роувър Perseverance на работата на инструмента SuperCam. Това е лазерна система, която излъчва мощен лазерен лъч с който обстрелва грунта около марсохода. По този начин е възможно изследването на обекти, отдалечени на разстояние до 7 метра. Аудио записът е направен по време на анализа да един от големите камъни около Perseverance, който получи името Máaz.

Системата SuperCam използва камера и спектроскоп, които регистрират и изучават горещия газ, който се отделя след лазерния изстрел по обектите наоколо. Звукът при този процес дава допълнителна информация за състава на веществото, както и и други полезни данни.

https://soundcloud.com/nasa/perseverance-mars-supercam-laser-impacts-on-rock-target

Публикувани са общо три аудиофайла, на които много добре се чува и марсианския вятър. На файла, записан на 2 март се чуват характерните изщраквания, които се получават когато лазерният лъч попада в скалата, отдалечена на 3 метра. При някои изстрели на лазера звуците са по-силни, което дава възможност приблизително да се определи твърдостта на изследвания обект.

На 6 май тази година марсианският роувър направи първото си кратко пътуване по повърхността на Червената планета. Той се придвижи 4 метра напред, зави под ъгъл от 150 градуса и след това на заден ход измина още около 2,5 метра. Направените тестове показаха, че всички системи на Perseverance работят нормално.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !