Космическият телескоп Джеймс Уеб успешно разгърна своето основно огледало

Offnews Последна промяна на 09 януари 2022 в 10:19 527 0

JW

НАСА успешно приключи разгъването на основното огледало на космическия телескоп Джеймс Уеб, който продължава да се движи по зададената траектория към втората точка на Лагранж. Това е точката L2, намираща се на разстояние около 1,5 милиона километра от нашата планета, където гравитационните сили на Слънцето и Земята се уравновесяват.

"Днес НАСА измина поредния етап, за преодоляването на който бяха необходими десетилетия. Въпреки че пътешествието все още не е приключило, аз се присъединявам към екипа на Джеймс Уеб и мога да въздъхна с облекчение и да си представя бъдещето и откритията, които ще вдъхновят целия свят. Космическият телескоп Джеймс Уеб е една безпрецедентна мисия, което ще ни даде възможност да видим светлината от първите галактики и да разкрием тайните на нашата Вселена" - каза ръководителят на НАСА Бил Нелсън (Bill Nelson).

За да може основното огледало с диаметър 6,5 метра да бъде побрано в ракетата Ariane 5, която изведе инфрачервения космически телескоп в космоса, неговата конструкция бе направена сгъваема. Сега НАСА официално обяви, че разгъването е протекло успешно.

Сега предстои финото подравняване на 18-те сегмента на главното огледало, което ще стане отдалечено от Земята с помощта на 126 задвижващи устройства, разположени от обратната страна на огледалото. Подравняването на различните сегменти на огледалото, след което предстои калибриране на научната апаратура, ще отнемат няколко месеца. Първата информация от Джеймс Уеб се очаква да достигне до нас през лятото на тази година.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !