Китайски космически апарат изпрати снимка на Марс

Offnews Последна промяна на 08 февруари 2021 в 13:38 6212 0

4236

Китайският космически апарат Tianwen-1 изпрати към Земята първата си снимка на Марс. От Китайската космическа агенция посочват, че по-късно през годината мисията ще продължи с кацане на повърхността на планетата.

Апаратът беше изведен в орбита през юли 2020 г., а споделената снимка показва някои геологически черти на планетата, включително кратера Schiaparelli и Valles Marineris - голяма зона с каньони.

Роботизираният уред е активирал един от двигателите си, за да навлезе в орбита около Марс в петък. Очаква се той да забави скоростта си преди да бъде прихванат от гравитацията около 10 февруари.

Tianwen-1 е с тегло пет тона и включва няколко съоръжения, с които се планира изучаването на планетата и почвата ѝ. От Китай се надяват да приземят роувъра си през май.

Страната е инвестирала милиарди долари в космическата си програма, която се ръководи от военните. С нея през 2003 г. беше изпратен човек в космоса. Сред поставените цели е изграждането на космическа станция в околоземна орбита до 2022 година.

Към Марс има сериозен изследователски интерес от всички космически държави. През годините обаче много мисии на САЩ, Русия, Европа, Япония и Индия към червената планета са се проваляли. Tianwen-1 не е първият опит на Китай да достигне Марс. Предходната съвместна мисия с Русия се провали през 2011 година.

Китай има два роувъра на Луната, като единият от тях е първият постигнал меко кацане на далечната ѝ страна.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !