Китай стана втората страна с роувър на Марс

Offnews Последна промяна на 15 май 2021 в 09:50 5395 0

Tianwen-1 mission Zhurong small

Преди броени часове Китай се превърна във втората държава след САЩ, чиито роувър е кацнал успешно на марсианската повърхност. Припомняме, че мисията Tianwen-1 на азиатската страна стартира миналото лято, когато няколко държави изстреляха свои мисии до Червената планета, използвайки удобен двугодишен прозорец за полети до там.

Мисията, управлявана от Китайската национална космическа администрация, включва апарат, който ще лети в орбита около Марс, както и пълноценен роувър, който ще се придвижва по повърхността.

Това е и първият случай, в който едновременно два такива действащи апарата ще кръстосват марсианската пустош. Припомняме, че по-рано тази година роувърът Perseverance на Американската космическа агенция NASA вече пристигна там и започна своята изследователска дейност. Той осъществи и първия в историята полет на хеликоптер на друга планета.

Сега роувърът Zhurong на Китай ще започне да изпраща снимки и да осъществява инспекция на своите уреди и системи, преди да се заеме с изследване на най-близката планета до Земята.

Припомняме, че до сега е имало няколко неуспешни опита за приземяване на марсоходи. Междувременно работещи апарати в орбита около Марс имат също САЩ, Европейската космическа агенция, Индия, а от февруари месец - и Обединените Арабски Емирства. Самите те също планират да изпратят и роувър на повърхността.

Червената планета вече е обект на интерес от голям брой страни с космически амбиции, както и на частни компании като SpaceX на Илън Мъск. Припомняме, че той подготвя своя нов кораб Starship за бъдещи мисии до Марс. Неговите планове включват дори изпращането на голям брой хора и установяването на колония там.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !