Китай спира продажбите на дронове в Русия и Украйна

Offnews Последна промяна на 28 април 2022 в 10:35 647 0

nintendo

Водещият китайски производител на дронове DJI обяви, че временно спира доставките за Русия и Украйна във връзка с военния конфликт.

По този начин DJI стана първата голяма китайска компания, която преустанови всякаква дейност в Русия, след като страната започна инвазията си в Украйна през февруари. За разлика от нея, повечето китайски компании избраха да продължат бизнеса си на руска територия.

Говорител на китайския гигант в производството на дронове споделя пред Reuters, че решението е принципно, без да се заема позиция срещу определена страна. Компанията не одобрява използването на дроновете ѝ за причиняване на вреди.

„DJI се отвращава от всякакво използване на нашите дронове за причиняване на вреда и ние временно спираме продажбите в тези страни, за да гарантираме, че никой не използва нашите дронове в битка“ – споделя той.

Този ход идва месец след като украинският министър на цифровата трансформация Михаил Федоров призова DJI да спре да продава продуктите си в Русия. "Настояваме вашето предприятие да прекрати всякакви отношения и да спре търговията в Руската федерация. Блокирайте вашите продукти, които помагат на Русия да избива украинците" - написа Фьодоров в писмо, огласено публично в Twitter.

DJI държи над половината от световния пазар и е най-големият производител на дронове за широката публика в света, използвани както от любители, така и от професионалисти. От компанията заявиха, че не рекламират и не продават продуктите си за военни цели.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !