Китай изпрати първите си астронавти на космическата станция Tiangong-3

Offnews Последна промяна на 17 юни 2021 в 11:09 4724 0

Китай изстреля първите си космонавти към изградената наскоро космическа станция Tiangong-3. Тричленният екипаж е излетял на борда на космическия кораб Long March 2F в 9.22 ч. местно време от космодрума Цзюцюан в Северозападен Китай.

Събитието е с голяма важност за страната. Не само, защото за първи път хора се присъединяват към китайската космическа станция Tiangong-3, а и защото за първи път Китай изпраща астронавти в орбита от 2016 г. насам.

"Вярвам, че в близко бъдеще, когато китайската космическа станция бъде завършена, ще видим китайски и чуждестранни астронавти да поемат на съвместни мисии“ - посочва помощник-директорът на космическата агенция на Китай Джи Кимин.

Ако всичко върви по план, Китай ще стартира 11 мисии през следващите две години, за да завърши космическата станция. Въпреки че страната никога не е участвала в мисии на Международната космическа станция, китайските власти увериха, че други страни ще могат да се присъединят към работата по станцията Tiangong-3.

Екипажът ще прекара на борда й следващите три месеца. През този период ще бъдат проведени научни експерименти, ще се тества оборудване, както и ще се подготви станцията за добавянето на два допълнителни модула през следващата година.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !