Канада ще получи първия си универсален квантов компютър от IBM

Offnews Последна промяна на 04 февруари 2022 в 10:59 545 0

квантов компютър на IBM

Първият универсален квантов компютър в Канада ще бъде инсталиран от технологичния гигант IBM. Той се нарича Quantum One и е част от проекта Quebec-IBM Discovery Accelerator за справяне с научни и търговски предизвикателства.

С него екипът на IBM и правителството на канадската провинция Квебек целят насърчаването на работата в областта на микроелектрониката. Те планират да покажат как квантовите и класическите компютри могат да работят заедно, за да се справят с научни предизвикателства, и очакват квантовият изкуствен интелект да помогне за откриването на нови лекарства и материали.

Канада е едва петата страна, в която IBM решава да инсталира квантовия си компютър Quantum One. Подобни партньорства компанията е сключила с Германия, Япония, Южна Корея и САЩ.

Партньорството с IBM e важно за Канада, която ще получи система за преодоляване на проблеми, които не са практични за разрешаване с конвенционални суперкомпютри. Тo няма непременно да революционизира канадската научна общност, но може да осигури предимство, докато квантовите изчисления не станат по-разпространени.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !