Иран твърди, че техен учен е убит от картечница с изкуствен интелект

Offnews Последна промяна на 15 декември 2020 в 18:00 5343 0

machine gun kartechnica

На 27 ноември иранският специалист по ядрена физика Мохсен Фахризадех е убит, неизвестно по чия поръчка. Както става ясно от публикации в сайта Futurism и в други медии обаче, властите в близкоизточната страна твърдят, че убийството е извърешно с картечница, разполагаща с изкуствен интелект, която при това е управлявана от сателит.

Ученият е застрелян в колата си от оръжие, което се е намирало на камион. При това то е било достатъчно точно, за да пощади съпругата на Фахризадех, която е стояла на съседната седалка (на някакви си 25 см. от него).

Изявлението за замесената "умна" картечница със сателитно управление е направено от командира на Революционната гвардия бригаден генерал Али Фадави пред местни журналисти. За сега за тези твърдения не са представени доказателства и те са в областта на хипотезите. Ислямската страна вече обвини Израел за деянието, обезглавило ядрената й програма.

Мнозина обаче изразиха съмнения в твърденията на генерала, че убийството е извършено от роботизирана система. Най-малкото защото за тази цел множество компоненти би трябвало да бъдат внесени в страната незабелязано, което би било изключително трудно.

Ако все пак е замесено оръжие, разполагащо с някакъв изкуствен интелект, това би бил тревожен прецедент, който значително разширява досегашния обхват на случаите с използване на автономни технологии за военни цели. От организацията Campaign Against Killer Robots вече разкритикуваха деянието, посочвайки че използването на независимо устройство с възможност за разпознаване на лица поставя под въпрос глобалната система за сигурност.

През последните години САЩ и други страни по света използват летящи дронове за атаки срещу терористи и други цели. Тези апарати обаче не са автономни, а се управляват отдалечено от пилоти. Изключването на човешкия фактор при взимането на решение за убийство е именно онази граница, чието прекрачване според редица активисти би могло да предизвика истински армагедон. По всичко личи обаче, че армиите и тайните служби на някои страни не се притесняват от тези доводи и са готови да използват всички средства за да си осигурят предимство.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !