Индийски милиардер ще конкурира сателитите Starlink на Мъск

Offnews Последна промяна на 11 декември 2020 в 16:34 4602 0

OneWeb satellite

В случай, че сте гледали нощното небе през последните месеци, може и да сте попаднали на странна гледка - върволица от светещи точки, които се движат като в конвой в една посока. Явлението вече неколкократно стресна жители на София и други български градове, както и на други страни по света.

Бързаме да кажем, че това не са извънземните, а новият проект на Илън Мъск - Starlink. Става въпрос за мрежа от сателити, които трябва в даден момент да достигнат няколко хиляди.

Чрез тях компанията Space X на Мъск ще предоставя широколентов и достъпен като цена интернет достъп практически почти навсякъде. Основната идея на проекта обаче е да обезпечи със свързаност преди всичко региони и държави, в които липсва добра интернет инфраструктура. Подобни проекти развиват и Google, Facebook и някои други играчи.

А току що дойде новината, че начинанието ще си има още един амбициозен конкурент. Става въпрос за индийския милиардер и телекомуникационен магнат Сунил Митал, който също обяви, че ще прави такава сателитна интернет мрежа. Нещо повече - той дори добави, че ще може да предоставя услуги в целия свят само след 18 месеца.

Митал възнамерява да направи това чрез сателитния стартъп OneWeb, който той спаси от фалит съвсем наскоро. Ако милиардерът изпълни заканата си, по всичко личи, че предстоят интересни времена за сателитния интернет достъп.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !