IBM има технология за производство на 2 nm чипове

Offnews Последна промяна на 07 май 2021 в 10:37 5946 0

IBM Research 2 nm Wafer

IBM представи първата в Света технология за производство на чипове по 2-нанометров (nm) процес. Това изглежда ще е решението в основата на бъдещите процесори за смартфони, лаптопи, а и други типове устройства.

В случая е постигнат голям скок в броя на транзисторите спрямо актуалните 7-нанометрови чипове. Това е възможно чрез по-компактния дизайн.

На практика по този начин би трябвало да се постигнат голям скок в производителността и ефективността. Според IBM бъдещите 2-нанометрови чипове ще постигнат с 45% по-висока производителност и ще консумират със 75% по-малко енергия спрямо днешните 7-нанометрови продукти.

https://youtu.be/HD5KbeR5mtc

По данни на AnandTech, чиповете на IBM включват около 333 милиона транзистора на квадратен милиметър. За сравнение най-съвременните решения на TSMC, които са по 5-нанометров процес, имат около 173 милиона транзистора на квадратен милиметър.

5-нанометровите чипове на Samsung са с около 127 милиона транзистора на квадратен милиметър. Разбира се постижението на IBM е значително, но засега все още е само доказателство на концепция.

Първите процесори с новата технология може да се появят след години. TSMC, която е най-големият производител на процесори за мобилни устройства също работи в тази насока, като до края на годината планира старт на първоначалното производството на 4-нанометрови продукти.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !