Японският милиардер Юсаку Маезава отмени първия в света частен полет около Луната

Пътуването е прекратено заради несигурността около ракетите на SpaceX

Мария Иванова Последна промяна на 04 юни 2024 в 18:25 551 0

Японският милиардер Юсаку Маезава отмени първия в света частен полет около Луната

Снимка DearMoon Crew

Японският милиардер Юсаку Маезава отмени първия в света частен полет около Луната

Японският милиардер Юсаку Маезава, който през 2018 г. се записа за полет до Луната на борда на кораба Starship на SpaceX, обяви, че отменя своето пътуване. Причината за отмяната, според него, е, че Starship все още е в процес на разработване и мисията „dearMoon“ може да се осъществи чак през 2030 година.

Това щеше да бъде първият в света частен полет около Луната. Първоначално екипът е имал за цел да го осъществи с известни личности на борда до края на миналата година. Но тези планове вече са станали „неосъществими“, се казва в изявление, публикувано на уебсайта на мисията.

В отделна публикация Маезава обясни, че причината за отмяната на пътуването е несигурността по отношение на развитието на проекта. Той заяви, че е подписал договора през 2018 г. въз основа на предположението, че изстрелването ще се осъществи до края на 2023 година.

„Не мога да планирам бъдещето си в тази ситуация и се чувствам ужасно, че карам членовете на екипажа да чакат по-дълго, откъдето идва и трудното решение за отмяна в този момент“ - споделя милиардерът. “Извинявам се на тези, които се вълнуваха от осъществяването на този проект“ - допълва още той.

Космическата компания на Илон Мъск SpaceX обяви колоритния основател на японския онлайн магазин за дрехи Zozo Inc за първия си частен пътник през 2018 година. Шест години по-късно обаче наблюдаваме как този амбициозен проект пропада заради забавяне в разработката на космическия кораб Starship.

Преди да отмени пътуването си до Луната с ракета на SpaceX, японският милиардер вече осъществи своите амбиции в космическите пътувания. През декември 2021 г., той похарчи приблизително 80 млн. долара, за да пътува до Международната космическа станция (МКС) на борда на руска ракета „Союз“, което продължи 12 дни.

През 2022 г. Маезава обяви, че к-поп звездата T.O.P., диджеят Стив Аоки и индийският актьор Дев Джоши ще бъдат сред осемте члена на екипажа, които той планира да вземе на мисията dearMoon. През ноември същата година Маезава сподели, че полетът му до Луната със SpaceX е отложен за неопределено време. Това съобщение бе направено дни преди втория летателен тест на кораба Starship, който завърши с взрив малко след старта. В момента SpaceX планира четвъртия си летателен тест за 5 юни.

Приоритетите на компанията се промениха драстично, след като NASA избра Starship за своята програма Artemis. Вследствие на това проектът “DearMoon” остана на втори план, което означава, че той вероятно няма да се осъществи преди началото на 2030-та година.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !