И производителят на дронове DJI е включен в черния списък на САЩ

Offnews Последна промяна на 19 декември 2020 в 11:11 4473 0

DJI

Китайската компания DJI, която е най-големия производител на летящи дронове в света, беше включена в черния списък на американското Министерство на търговията. В него са фирмите от Китай, които САЩ счита за заплаха за своята национална сигурност. Това съобщи технологичната медия The Verge.

В резултат на това DJI няма да може да закупува технологии от американски производители. Това вероятно ще доведе до прекъсване на веригата на доставки за разработчика на дронове и до усложнения за производствения процес на компанията. Възможно е обаче тази стъпка да доведе и до ограничаване продажбата на DJI продукти от американски търговци.

Припомняме, че в черния списък вече са знакови дружества от ИТ и телеком сектора като Huawei, ZTE и др. От няколко месеца САЩ осъществяват натиск и срещу китайското социално приложение Tik Tok, както и друга популярна онлайн услуга - WeChat, а в момента атакуват и производителя на компоненти SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), обвинявайки го в тесни връзки с армията на азиатската комунистическа страна.

Във фокуса на тази търговско - технологична война е изграждането на новото, пето поколение мобилни мрежи. САЩ вече ограничи участието на китайски доставчици на телекомуникационно оборудване на своя територия и извършва натиск върху своите партньори в Европа и други региони да направят същото.

Мнозина очакваха отдавна включването на DJI в него, тъй като летящите дронове са изключително чувствителен сегмент, поради своята способност да шпионират лесно и с голям обхват. Самите апарати се създават в Китай предимно с китайски технологии. Конкретният повод за включването на DJI обаче, според източници на изданието, е друг - компанията е предоставяла на китайските органи на реда дронове за следене на лагерите за задържане на противници на комунистическата партия.

Според запознати от дрон общността у нас обаче, китайската компания е прекалено голяма и важна за сектора, поради което вероятно до сега е избягвала атаката от страна на американските институции. Просто към момента няма друг производител на дронове, който да предоставя толкова качествени продукти и DJI трудно би могла да бъде заместена от други фирми в близко бъдеще. Все пак американското Министерство на отбраната вече сертифицира няколко други производители на дронове като Parrot и Skydio, чиито продукти ще бъдат използвани от институциите.

Новата серия атаки срещу китайски технологични компании идва в момент, когато предстои смяна на властта в Белия дом. Всички знаят, че действията срещу Поднебесната империя бяха част от войната на досегашния президент Доналд Тръмп, която той беше превърнал в почти личен въпрос. Затова и все още не е ясно как ще се отрази влизането на Джо Байдън в Овалния кабинет на този конфликт. Новоизбраният президент на САЩ вече обяви, че ще следва сходна политика спрямо Китай, но тепърва предстои да разберем дали това не е само предизборно обещание.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !