Google и Renault ще си партнират за автомобилът на бъдещето

Павлин Луканов Последна промяна на 09 ноември 2022 в 10:15 1545 0

Renault future car

Снимка Renault

Google и Renault ще си партнират за автомобилът на бъдещето

Засилващата се популярност на електромобилите, както и увеличаващата се конкуренция, производителите вече гледа към следващите стъпки в развитието на сектора. С напредъка в автомобилната индустрия все повече се залага и на софтуера, който управлява по-сложните технологии предлагащи разширена функционалност за потребителите.

В този ред на мисли две от големите имена в съответните си сфери, Google и Renault, обявиха партньорството си в насока за разработване на софтуерно дефинирани автомобили. Това ново и по-задълбочено сътрудничество дори е прокламирано от двете компании като стъпка към създаване на превозното средство на бъдещето.

Засега разбира се липсват конкретни детайли за това как новият проект ще се отличава от системата Android Automotive, която е използвана в автомобили на Volvo, Polestar, Honda, General Motors и т.н. В анонса за новото партньорство се споменава, че Google ще стане предпочитаният доставчик на облачни услуги за Renault Group. Това би подпомогнало групата в изпълняване на стратегията ѝ за преминаване към облака и може да се осъществи чрез по-задълбочено използване на технологиите с изкуствен интелект за предстоящите превозни средства.

Според главният изпълнителен директор на Google и Alphabet, Сундар Пичай, чрез партньорството ще се ускори дигиталната трансформация на Renault Group. Това ще стане чрез предоставянето на задълбочени знания и опит в облачните и технологии с изкуствен интелект, както и Android, за предоставяне на защитено и високо персонализирано изживяване за все по-големите изисквания на потребителите.

Чрез връзката с облачните услуги на Google (Google Cloud) ще бъдат въведени OTA обновления и безпроблемен достъп до данните от колата. Този принцип е под шапката на система наречена Digital Twin. Това представлява дигитално копие на автомобилът, което ще позволи използването на съвременни способности базирани на изкуствен интелект и директна интеграция на нови услуги. Според Renault това ще позволи постигането на по-добра производителности и по-висока доходност.

Технологиите на Google Cloud ще позволят създаването на SDV (софтуерно дефиниран автомобил), с който ще е възможно лесно да се прогнозират разходите за поддръжка и адаптивна информация по време на шофиране. Така системата ще може да покаже например къде е най-близката зарядна станция.

Заслужава си да отбележим, че засега няма яснота как новата система, която Renault и Google ще въведат ще се отличава от Android Automotive, която вече се използва в редица електромобили. Така например дори Renault я предлага предварително инсталирана в Mégane E-Tech. Не става ясно и дали по-стари модели ще могат да мигрират към бъдещата система или тя ще е предназначена само за новите попълнения.

През последните години Android Automotive бавно набира скорост, като редица производители избират решението на Google за управление и система за забавления. Интересно ще е да видим с какво новото решение ще надгради над настоящата платформа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !