Facebook разработва AR шапки

Offnews Последна промяна на 24 юни 2021 в 06:34 4610 0

Едно от най-големите препятствия за устройствата с добавена реалност всъщност е дизайнът. Никой не иска да носи очевидно приспособление на лицето си. Може би осъзнавайки проблемите, които Google Glass имаше с привличането на потребители, Facebook се стреми да възприеме уникален дизайн за бъдещото си носимо устройство – бейзболна шапка.

В патент, първоначално подаден през 2019 година и публикуван тази седмица, компанията описва дизайна на своите перспективни шапки. Те са замислени като алтернатива на традиционните AR слушалки и очила, за които Facebook твърди, че понякога са дебели, тежки и небалансирани, или могат да генерират прекалено много топлина, която да причини неудобства на потребителите.

Шапката ще използва ръба си, за да държи “дисплейна подсистема”, която може да бъде сгъната нагоре или надолу, ако е необходимо. В патентната си заявка Facebook използва бейзболна шапка, за да демонстрира концепцията, но в допълнителните описания и илюстрации дизайнът е описан като приложем към широк спектър стилове шапки, сред които каубойски, с козирка и федори.

Когато не се използва, дисплеят на AR шапката може да бъде обърнат, така че да не се вижда. Може на пръв поглед всичко това да звучи глупаво, но има някои забележителни предимства – улеснява позиционирането на потенциално гореща електроника по-далеч от лицето, увеличавайки общия комфорт и удобство. Също така чрез използване на шапки с периферия, Facebook посочва, че има повече повърхност за инсталиране на AR компоненти, което позволява проектирането на усъвършенствани устройства.

Тъй като ръбът на шапката се простира извън лицето, компанията посочва, че ще има повече място за камери за проследяване на очите, лицето и дори тялото. Същинската идея обаче е, че когато не използвате дисплея, можете да го завъртите така, че шапката да не се различава от обикновена такава. Освен това дисплеят е полупрозрачен и позволява да виждате реалния свят и компютърното наслагване едновременно.

AR визията на Facebook не свършва до тук. Компанията твърди, че нейната AR шапка може да се свързва с допълнителни аксесоари като контролери, телефони, компютри или други хаптични устройства, които се виждат в илюстрациите. Това означава, че AR шапката може да служи като носим компютър, предназначен за захранване на цяло ново поколение AR технологии.

Ясно е, че AR устройствата ще са основна тенденция в следващите години, а дали именно това е най-сполучливия дизайн, ще стане ясно с течение на времето.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !