Европейската космическа агенция набира нови астронавти и иска да привлече повече жени

Offnews Последна промяна на 10 февруари 2021 в 10:51 6092 2

space-suit

Европейската космическа агенция (ЕКА) стартира кампания за набиране на астронавти. Това е първият подобен конкурс от единадесет години насам. От агенцията уточняват, че искат да подготвят между четири и шест нови астронавти, предимно жени.

Фокусът на ЕКА е насочен към жените, тъй като тя иска да разшири половото разнообразие сред космонавтите. "Разнообразието в EКA не трябва да се отнася само за произхода, възрастта, обучението или пола на нашите астронавти, може би и за физическите увреждания“ - допълва директорът на EКA за изследване на хората и роботиката Дейвид Паркър.

Всеки, който има желание да стане астронавт в европейската агенция може да кандидатства от 31 март до 28 май. След като периодът на представяне на кандидатурите завърши, ще започне процес на подбор, който се очаква да приключи през месец октомври 2022 година.

 

Според EКA кандидатите трябва да имат научни познания, да владеят английски и по време на обучението си ще учат и руски, който е вторият официален език на Международната космическа станция. С най-добри шансове са кандидатите между 27 и 37 години.

Близо 60 години след изпращането на първия човек в космоса, жените съставляват едва 11% от 560-те души, които са пътували извън земната атмосфера, показват данни на Службата на ООН за космически въпроси.

 

 

Европейската космическа агенция е основана през 1975 г. с участието на десет европейски държави. Днес тя включва 22 държави. От 1978 г., три години след основаването на ЕКА, има само три процеса на подбор.

Последният конкурс е направен през 2009 г., когато са избрани седемте космонавти, действащи и до днес. Те са шест мъже и една жена от Дания, Германия, Франция, Италия и Великобритания.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.02 2021 в 10:30

[…"> […">

22.02 2021 в 10:30

[…"> […">