ESA обвини Илън Мъск в монополизиране на космическото пространство

Offnews Последна промяна на 07 декември 2021 в 10:00 240 0

ее

Генералният директор на европейската космическа агенция (ESA) Джоузеф  Ашбахер (Josef Aschbacher) заяви, че основаната от Илън Мъск космическа компания SpaceX е започнала да диктува своите собствени правила в космическото пространство.

Топ-мениджърът е убеден, че с доминирането на Илън Мъск в космическата сфера нещо трябва да се направи. Ашбахер заяви, че съвсем скоро Илън Мъск и неговите компании ще поемат контрола върху новата космическа икономика. В интервю за Financial Times Ашбахер отбеляза, че Мъск вече контролира половината от намиращите се в орбита около Земята сателити. Това му дава възможност да налага свои собствени правила на играта в космоса не само за Европа, но и за целия свят. Генералният директор на европейската космическа агенция обяви така създалата се ситуация за удивителна.

Ръководителят на ESA добави, че заради действията на компаниите на Мъск възможностите на другите пазарни играчи в областта на използването на точно определени орбитални позиции и честоти, са се оказали твърде ограничени. Той призова властите на различните европейски държави да осигурят на своите компании подходящите условия за една здравословна пазарна конкуренция.

Financial Times съобщи и каква е позицията на министъра на икономиката на Люксембург. Той предложи да бъдат приети и утвърдени унифицирани правила за използване на различните околоземни орбити.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !