ЕП иска забрана за разпознаването на лица на обществени места

Offnews Последна промяна на 07 октомври 2021 в 10:04 256 0

facial recognition

Европейският парламент (ЕП) призова законодателите в Европейския съюз (ЕС) да забранят автоматизираното разпознаване на лица в публичните пространства и да въведат строги предпазни мерки за използването на изкуствен интелект от страна на полицията.

Според евродепутатите, гражданите могат да бъдат наблюдавани само, когато са заподозрени в престъпление. Те твърдят, че при включването на изкуствен интелект в тази дейност са необходими както човешки надзор, така и правна защита.

Политиците отбелязват, че съществуват доказателства, предполагащи, че системите за идентификация, базирани на AI, неправилно идентифицират малцинствени етнически групи, ЛГБТИ, възрастни хора и други, което може да доведе до дискриминация. Ето защо, според тях, „алгоритмите трябва да бъдат прозрачни, проследими и достатъчно документирани“.

В допълнение - евродепутатите призоваха длъжностните лица на ЕС да забранят частни бази данни за разпознаване на лица като Clearview AI. Те също така призоваха Европейската комисия  (ЕК) да забрани агентът за виртуална граница iBorderCtrl и други системи за граничен контрол.

Припомняме, че през април ЕК предложи законопроект, наречен Закон за изкуствения интелект, който ще въведе широка регулаторна рамка за AI. Сред мерките в него са забраната за дистанционна биометрична идентификация (като разпознаване на лица) в публичните пространства, освен ако не се използва за справяне с големи престъпления, включително тероризъм и отвличания.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !