Електрическите безпилотни товарни автомобили без кабини T-Pod излизат на пътищата на Европа и САЩ

Offnews Последна промяна на 10 май 2021 в 15:43 5253 0

einride_next-gen-pod_environment

Шведският стартъп Einride, разработващ специализирани електрически товарни автомобили за автономно превозване на товари, успешно приключи поредния кръг на финансиране, при който получи сума от 110 милиона щ. долара. Компанията предлага на своите клиенти електрическите камиони T-Pod без кабина, които могат да извършват рейсове както изцяло автономно, така и с помощта на отдалечени оператори. Компанията специално подчертава, че отказът от традиционните влекачи в полза на T-Pod значително намалява разходите на техните клиенти, които досега са използвали дизелови камиони, като едновременно с това се минимизират вредните емисии.

Уеб порталът TechCrunch добавя, че TechCrunch са визитната картичка на компанията Einride, която е вече много известна сред популярните брандове, включително Coca-Cola, Electrolux, Oatly и Lidl. Един от тези електрически товарни автомобила събира до 18 европалета, може да измине 160 км с едно зареждане и се движи с максимална скорост до 80 км/ч. Една от най-характерните особености на T-Pod е, че тези камиони нямат кабини. Клиентите на Einride могат да използват напълно автономния режим, при който електрическите товарни автомобили се движат по предварително зададен маршрут. Възможно е използването и на дистанционно управление на новите камиони.

Засега използването на T-Pod е разрешено само в някои ограничени региони - на територията на големи предприятия и само на някой от европейските пътища. Но през следващите две години стартиращата компания възнамерява да получи разрешение от регулаторните органи на Европа и САЩ, което да даде възможност на автономните товарни автомобили да се движат по шосетата и по улиците на големите градове.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !