Джеф Безоф финансира изграждането на мащабна инсталация за термоядрен синтез

Offnews Последна промяна на 21 юни 2021 в 09:35 4808 0

General Fusion

Канадската компания за термоядрена енергия General Fusion ще изгради мащабна инсталация за ядрен синтез във Великобритания. Инициативата се финансира от един от най-богатите хора в света - основателят на Amazon Джеф Безос.

General Fusion е стартираща компания, която е насочила усилията си в областта на термоядрения синтез. Вместо да разделя атоми, процесът включва сливане на водородни атоми при висока температура и налягане.

При него се отделя огромно количество енергия, което обаче все още не е по-голямо от енергията, необходима да се осъществи реакцията. Частният сектор обаче има добри шансове да превърне термоядрения синтез в успешна алтернатива на останалите възобновяеми форми за производство на енергия.

Тестовата инсталация на General Fusion няма да генерира енергия. Съоръжението, което се очаква да заработи до 2025 г., ще положи основите за бъдещи реактори.

Освен инвестицията на Джеф Безос, компанията събра 100 млн. щ. долара в последния си кръг на финансиране и също получи финансиране от правителството на Обединеното кралство.

Нейният подход към термоядрения синтез включва компресиране на изключително гореща плазма вътре в цилиндър, който е облицован от стена от течен метал. Този процес се нарича намагнитен целеви синтез и позволява на топлината да се използва за генериране на пара и въртене на турбина.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !