Дронове се появиха сред експонатите на Националния природонаучен музей

Offnews Последна промяна на 19 май 2021 в 16:03 5340 0

Ikea art event_museum5

В Националния природонаучен музей при БАН се появи изненадващ експонат на мястото на познатите на всички екзотични и красиви пеперуди. Той е част от шестата поред IKEA Art Event колекция, за която артисти от световната сцена създават предмети на изкуството с функционален дизайн. Креативното дуо „Humans since 1982“ се включва в инициативата с декорация за стена – дронове, вдъхновени от витрините с пеперуди като тези, които сме свикнали да наблюдаваме в музеите. „Надяваме се, че нашата работа ще провокира емоции във всеки. Понякога това може да бъде радост, друг път – любопитство или вълнение. Иска ни се нашите продукти да предоставят нова перспектива върху живота или обществото“, споделят авторите от „Humans since 1982“.

Именно тяхното произведение можем да видим в залите на Националния природонаучен музей при БАН. Творчеството им повдига въпроси за двойствената природа на технологиите – източник на научен прогрес и разруха.

„В работата си, дуото често взема разпознаваеми символи и ги поставя далеч от обичайното им място – нова среда, с нови функции. Повечето от работите им се занимават с технологиите, които те наричат „инструмент за ефективност“, като добавят към тях една поетична перспектива с целта да покажат нов начин на разбиране за мястото им в обществото“, споделя Хенрик Мост, творчески директор на IKEA Art Event.

Въпреки наложения стереотип за разрушителната сила на технологиите, в природните науки и опазването на природата дроновете са полезен инструмент за безопасно изучаване на света. Чрез тях учените се докосват до различни животински и растителни видове, изследват природата и достигат до нови места без риск за тях. Ето защо експерти шеговито ги наричат „новите Papilio Defendere“ (“пеперуди-защитници”).

“Дроновете са безценен помощник на изследователите за проникване и проучване на трудно достъпни и недостъпни по друг начин места. С тях можем да достигнем до убежищата на дивите животни, да наблюдаваме тяхното поведение без да ги безпокоим. С дроновете може да се получи информация за бракониерство и други посегателства срещу дивата природа и така да се предотвратят престъпления”, споделя доц. Стоян Бешков, ръководител на Отдел „Безгръбначни животни“ в Националния природонаучен музей при БАН.

Извън рамките на музейните експонати, лимитираната композиция с дронове на Humans since 1982 има друга мисия – напомня да не спираме да търсим новите перспективи. Тя може да бъде намерена ексклузивно в магазин ИКЕА София.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !