Британски съд реши: Изкуствен интелект не може да създава патенти

Offnews Последна промяна на 24 септември 2021 в 11:48 234 0

court

Апелативният съд на Обединеното кралство се произнесе по дело, свързано с интелектуалната собственост и изкуствения интелект. Решението е по дело срещу д-р Стивън Талер, който през 2018 г. подава две заявки за патент. В документите обаче той не посочва себе си като създател на изобретенията, а иска патента да бъде предоставен на "машината за творчество".

Службата за интелектуална собственост обаче настоява, че трябва да се посочи реално лице в заявлението. В отговор Д-р Талер завежда дело във Висшия съд на Великобритания, който се произнася срещу него.

"Само човек може да има права. Машината не може. Патентът е законово право и може да бъде предоставен само на хора" - мотивира решението си съдията Елизабет Лаинг.

Д-р Талер продължава да оспорва решението в други страни като резултатите са смесени. През август например австралийски съдия постановява, че изобретенията, създадени от AI, могат да отговарят на изискванията за патент.

По-рано този месец обаче окръжният съдия на САЩ Леони Бринкема потвърждава решението на Службата за патенти и търговски марки на САЩ, в което се казва, че „само физически лица могат да бъдат посочени като изобретател в заявка за патент.“

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !