Британски икономист предлага Луната да бъде приватизирана

Offnews Последна промяна на 18 февруари 2022 в 11:17 385 0

moon

Луната да бъде разделена на отделни части, които да се разпределят между народите на Земята. Те от своя страна да имат право да ги наемат или дават под наем, за да стимулират икономиката си. Така е идеята на икономиста Ребека Лоу и британския аналитичен център Adam Smith Institute.

Лоу допълва, че парите от арендата може да се внасят в специален фонд, финансовите средства на който да се използват за борба с бедността в слаборазвитите страни. В идеята може и да има логика, но тя е на практика неприложима, тъй като Договорът за космическото пространство на ООН зaбpaнявaнa нa дъpжaви, физичecĸи и юpидичecĸи лицa дa пpитeжaвaт ĸaĸвитo и дa билo чacти oт него.

Според икономиста обаче този договор е твърде остарял за сегашната действителност, когато комерсиалните пътувания в космоса стават все по-чести. Лоу предлага Луната да се раздели по схема, която много прилича на Берлинската конференция, разделила африканския континент между европейските нации през 1884 година.

Ако глобалната общност действително реши да направи нещо подобно, това почти сигурно ще доведе до конфликт. Може да дойде момент, когато трябва да разберем кой ще притежава естествения спътник на Земята, но до тогава се надяваме, че някой ще предложи по-добро решение.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !