Boston Dynamics стана собственост на Hyundai

Offnews Последна промяна на 12 декември 2020 в 15:48 4722 1

Boston Dynamics

Разработчикът на роботи Boston Dynamics смени за пореден път собствеността си. След като премина постъпателно през Google и японската Softbank, сега корейският конгломерат Hyundai закупи контролния пакет (80%) от дружеството. Softbank ще запази останалите 20% от компанията.

Сделката е на стойност 1.1 млрд. щ. долара. Очаква се тя да бъде финализирана през юни 2021 година. Информации, че Hyundai Motor Group може да придобие производителя на роботи, известен преди всичко със своето куче робот Spot, се появиха още преди месец и сега става ясно, че двете компании водят преговори от тогава.

Boston Dynamics произхожда от средите на Масачузетския технологичен институт (MIT). Първоначално фирмата разработваше роботи, предвидени за военни цели - например за носене на товари в полеви условия. В последствие тя на няколко пъти промени своя фокус, насочвайки се към кучета роботи и редица други продукти.

Екипът е развил и технология за компютърно зрение (computer vision). Тя има множество възможни приложения, но за сега на нейна основа е създадено решение за управление на складове и подреждане на стоки. Очаква се през следващата година Boston Dynamics да представи и мобилен робот за работа в складове.

Придобивайки контролния пакет от дружеството, Hyundai получава ценно ноухау и експертиза в областта на роботиката и изкуствения интелект, включително в сфери като навигацията, възприемането на околния свят, компютърното зрение и др. Самата Hyundai развива роботи от години и придобитата интелектуална собственост ще й позволи да подобри своите предложения.

В добавка Boston Dynamics има офиси в Бостън, както и в Силициевата долина, което ще даде на Hyundai достъп до едни от най-добрите специалисти в този сектор в световен мащаб. Самата тя планира да разшири своите предложения по посока на хуманоидните роботи, включително създавайки модели за полагане на грижи за пациенти в болниците и др. В тази посока тя може да използва също разработката Atlas на Boston Dynamics.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.02 2021 в 10:00

[…"> че през декември миналата година разработчикът на роботи Boston Dynamics стана собственост на …. Компанията планира да разшири своите предложения по […">