Бил Гейтс: ChatGPT скоро ще замени учителите в някои дейности

Стоян Ненов Последна промяна на 27 април 2023 в 16:58 913 0

Bill Gates

Снимка Kuhlmann/MSC/Wikimedia Commons

Бил Гейтс: ChatGPT скоро ще замени учителите в някои дейности

Бил Гейтс е сред големите привърженици на нашумелия алгоритъм ChatGPT. Той неведнъж го похвали за възможностите му, а сега прави и още по-смела прогноза.

Според Гейтс, ChatGPT ще има потенциала да замени учителите в някои дейности в сравнително близко бъдеще. Той заяви това по време на конференцията ASU+GSV в Сан Диего, цитиран от GizChina.

Гейтс смята, че в рамките на следващите 18 месеца ChatGPT ще напредне достатъчно, за да може да помага на децата да се учат да четат и да пишат. Той казва, че това ще бъде доста по-икономично решение за множество родители по света, които не могат да осигурят нормално обучение на децата си.

Основателят на Microsoft допълва, че може да бъдат направени и специални чатботове с изкуствен интелект, който да са за обучение. Те ще бъдат добри колкото хората, които са учители. Ботовете ще могат да водят диалог и да помагат на учениците да разбират къде са пропуските им. Той не обяснява как алгоритмите ще могат да разпознават пропуските на учениците и да им ги обясняват, особено ако става дума за по-сложни нюанси, а не просто грешен отговор на тест.

„Разбира се, ще е нужно много обучение и допълнително развитие преди ботовете да могат да разбират как конкретен ученик учи най-добре или какво го мотивира. Дори и след като технологията е усъвършенствана, образованието ще разчита на отличните отношения между ученици и учители. Тя ще подобри, но никога няма да замени работата, която учениците и учителите вършат заедно в класната стая“, смята Гейтс.

Гейтс допълва, че това не означава, че няма да има нужда и от традиционни учители. Според него изкуственият интелект ще помага и на тях. Той ще може да им дава съвети как да подобряват уроците и писането си.

Милиардерът коментира и темата за мораториум върху развитието на изкуствения интелект. Темата придоби популярност преди няколко седмици след отвореното писмо, което направи подобен призив и беше подкрепено от много хора, включително и Илон Мъск. Гейтс обаче е против идеята. Той е на мнение, че изкуственият интелект има потенциал да реши някои от най-важните проблеми на човечеството.

Достъпът до образование е един от тях. Виртуалните учители не са нова концепция, като има доста проекти в тази сфера. Но не всички от тях са евтини. Чатботовете биха били доста по-евтино и съответно достъпно решение, казва отново той.

Гейтс прогнозира, че изкуственият интелект ще има основна роля в развитието на образованието. Чатботовете и виртуалните учители ще станат неразделна част от обучителния процес във всички фази на образованието. За традиционните учители също ще има работа, но тя може да стане по-специфична за конкретни ситуации и ще ги улесни да прилагат по-индивидуален подход към учениците, без това да е в ущърб на общото образование.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !