Aвтономни лодки ще превозват пътници в Амстердам (Видео)

Offnews Последна промяна на 28 октомври 2021 в 09:49 254 0

Roboat

Масачузетският технологичен институт (MIT) пуска автономни пътнически лодки в Амстердам. Те ще се наричат Roboat и ще могат да превозват до петима пътници наведнъж.

Благодарение на стабилни им системи за навигация и контрол, с роботизираните лодки ще могат да се събират отпадъци, както и да се доставят различни видове стоки в Амстердам. Иновативните превозни средства са разработени от Лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект (CSAIL) на MIT.

През последните шест години те са преминали през множество промени и актуализации. Миналата година например лабораторията тества версия, при която могат да се превозват двама пътници.

Тази година създателите на Roboat пускат на пазара нейната пълномащабна версия, която може да превозва до петима пътници. Тя има футуристичен външен вид със своя черен и сив дизайн и две седалки, обърнати една срещу друга.

Roboat е напълно електрическа с 10 часа живот на батерията с едно зареждане и има възможност за безжично зареждане. Сред останалите екстри на лодката са режим за приближаване в непосредствена близост, който улеснява скачването с пристанище или свързването с друга лодка и др.

Технологията за автономно шофиране на превозното средство е подобна на тази, използвана от самоуправляващите се автомобили. Тя работи с GPS, с чиято помощ избира безопасен маршрут от точка А до точка Б.

Roboat също използва няколко камери, които ѝ дават възможност за 360-градусов изглед, помагащ ѝ да определи пътя си, избяхвайки блъскането в препятствия. Въпреки че превозното средство може да работи напълно самостоятелно и през деня и през нощта, ще има оператор на сушата, който ще го наблюдава от контролен център. Един оператор ще може да наблюдава до 50 лодки Roboat.

Новите автономни превозни средства ще дебютират във водите на Амстердам на 28 октомври. Вижте повече в прикаченото видео:

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !