Австралийската полиция ще използва ДНК секвенция за съставянето на фотопортрети на престъпниците

Offnews Последна промяна на 08 декември 2021 в 16:28 172 0

5000

На базата на ДНК, оставена на местопрестъплението, федералната полиция на Австралия ще осъществява така нареченото секвениране от ново поколение, с помощта на което е възможно определянето на външните видими характеристики на човека. По този начин ще стане възможно съставянето на портрет на заподозряния дори и за него да няма информация в базите данни на правоохранителните органи. Тази технология дава възможност за точно прогнозиране на пола, произхода, цвета на очите, а след няколко месеца и на цвета на косите.

Според австралийските експерти, новите методи за секвениране на биологичния материал ще направят революция в криминалистиката, но едновременно с това ще повдигнат много въпроси относно генетичната неприкосновеност и расовите пристрастия.

Секвенирането от ново поколение дава възможност за обработването на десетки милиони ДНК последователности наведнъж и разкрива много информация за конкретния човек. Анализират се отделните нуклеотиди, които дават възможност да се разбере каква е външността, цвета на очите и цвета на кожата на отделния човек. Освен това, водещите австралийски медицински експерти възнамеряват да разширят възможностите на този тест, за да могат да разпознават възрастта, телосложението и ръста на заподозряния. И още, в близко бъдеще ще стане възможно определянето на разстоянието между очите, формата на очите и ушите, пълнотата на устните и структурата на бузите.

Едновременно с това, възможността за определяне на фенотипа на заподозряния предизвика загриженост сред защитниците на човешките права. Те се опасяват, че някоя ненадеждна улика може да постави под подозрение цяла етническа група. Възможно е и изтичането на конфиденциална генетична информация.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !