Алгоритъмът полиграф EyeDetect разпознава лъжата само по движението на очите

Offnews Последна промяна на 30 май 2022 в 15:35 2800 0

how-does-eyedetect-work-1653581692

Американският стартъп Converus заяви, че е създал универсален детектор на лъжата. Вместо набор от сензори, които използват традиционните полиграфи, за които се смята, че обучен човек може да заблуди, системата EyeDetect разчита само на камери и алгоритми – специално обучен изкуствен интелект проследява движенията на очите на потребителя и определя дали лъже или казва истината. Според разработчиците, точността на ИИ алгоритмите достига впечатляващите 86-88%.

Converus е основана от Тод Михелсен, който изучава човешките биокогнитивни реакции от над от десет години. Според главния изпълнителен директор по време на своята работа той е хванал в лъжа заместник-министъра на отбраната на САЩ, няколко сенатори и членове на Конгреса, както и редица служители от правителствени агенции, включително агенти от ФБР, ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ. В работата си Михелсен използва компютърна програма, която улавя и декодира очната активност с точност до милисекунда.

Платформата EyeDirect се базира на предпоставката, че хората полагат повече когнитивни усилия, когато се опитват да лъжат. Обикновеният човек не е в състояние да забележи това напрежение, но изкуственият интелект, който съвсем точно проследява микроскопичните движения на очите, лесно регистрира опитите за лъжа.

От техническа гледна точка, EyeDetect използва инфрачервена камера за проследяване и анализиране на движенията на очите. Всяка секунда системата регистрира до 60 измервания на движенията на човешкото око. По-точно, алгоритмите забелязват неволните промени в диаметъра на зеницата, мигането и фиксирането на погледа. В същото време разпознаването на лъжата не става в реално време – алгоритмите имат нужда от около 5 минути, за да анализират записаното по време на анкетата видео и да вземат решение.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !