Ford и южнокорейският производител на акумулаторни батерии SK Innovation ще инвестират общо 11,4 милиарда щ. долара за строителството на няколко нови завода в Тенеси и Кентъки, в които ще се разработват и произвеждат електромобили и акумулаторни блокове за тях. Инвестицията само на Ford е 7 милиарда щ. долара. Създаването на нови производствени мощности от подобен мащаб е най-големият инвестиционен проект на компанията за цялата нейна история.

Заводът в Тенеси ще бъде с площ 14 квадратни километра и по размера на вложените инвестиции ще стане най-големият през последните 118 години. Това каза Лиза Дрейк, главен оперативен директор на Ford в САЩ. Именно там ще се произвеждат захранващите елементи за електромобилите Ford от серия F.

Двата завода в Кентъки, които получиха името BlueOvalSK, ще се заемат с производството на литий-йонни акумулаторни батерии. Серийното производство е планирано да започне през 2025 година. Тези заводи ще осигурят нови работни места за над 11 хиляди души.

Тези инвестиции са част от кампанията Ford+ за модернизация на производството. Ford възнамерява да се фокусира върху производството на роботизирани автономни автомобили, електромобили и друг електрически транспорт.

Според главния изпълнителен директор на Ford Джеймс Фърли, електромобилите са днес това което бяха смартфоните през 2007 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *