Tesla продаде 75% от своите биткойни

OFFNews Последна промяна на 21 юли 2022 в 20:22 3897 0

Tesla Model S

Снимка Tesla

Tesla Model S

Най-големият в света производител на електромобили в света – Tesla беше известна с голямата си инвестиция в биткойни. Миналото време не е случайно, защото компанията на Илoн Мъск Tesla е разпродало 75% от портфолиото си в популярната криптовалута през пролетта. Това добавя 936 млн. долара към кешовите наличности на дружеството, пише във финансовите ѝ резултати. Трансакцията е наложена вследствие усилията на Tesla да увеличи ликвидността си. Самият Илон Мъск коментира, че продажбата на криптовалутата да не се възприема за нещо като присъда за биткойна и добави, че неговата автомобилна компания винаги ще бъде отворена за този тип активи.

Автомобилният производител изпитва трудности от началото на годината, заради затварянето поточните линии в Китай и цялостните проблеми в азиатската държава. Страната е сред ключовите пазари за Tesla и един от основните двигатели на растежа на компанията. Въпреки това, през второто тримесечие тя има приходи в размер на 16.93 млрд. долара, което е ръст от 43% на годишна база. Печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) от своя страна се увеличава с 52% до 3.79 млрд. долара. Притеснение може да се окаже факта, че имаме понижение спрямо постъпленията през първите три месеца на 2022 г., които са били 18.6 млрд. долара.

След приключването на търговията от вчерашната борсова сесия акциите на Tesla нараснаха с 1.5%. В сравнение с пика на тяхната цена от месец ноември миналата година, обаче имаме спад от 40%. Генералният директор и мажоритарен собственик на Tesla Илон Мъск по време на телефонна конференция с инвеститорите заяви, че към края на 2022 г. очаква понижаване на инфлацията, като не вижда каквито и да било проблеми относно търсенето на електромобилите на неговата компания на пазара.

Мъск допълва, че към днешен ден нивото на цените на електромобилите е "смущаващо". И наистина, в онлайн магазина на Tesla можем да видим, че в САЩ електрическата кола Tesla Model Y се продава при цена 65 990, което означава, че считано от началото на 2021 г. този модел е поскъпнал с малко над 30%.

Нетната печалба на Tesla от своя страна се удвоява на годишна база и достига 2.3 млрд. долара. С което печалбата за акция за изтеклото тримесечие е 2.27 долара, докато общата прогноза на финансовите анализатори от Уолстрийт бе, че тази печалба няма да превиши 1.81 долара на акция. Свободните парични наличности на компанията през второто тримесечие са 621 млн. долара и почти не се променят на годишна база.

Резултатът може да изглежда впечатляващ, но не отговаря напълно на амбициите на компанията, понеже през април и май производството на електромобили от Гигафабрика Шанхай намаля, тъй като Китай бе залян от поредната COVID-19 вълна. В прогнозната част на финансовия отчет на Tesla може да се види, че компанията планира рекордно второ полугодие на 2022 г., като е поставена високата цел средногодишният ръст на Tesla да достигне 50%. Това трябва да бъде постигнато предимно чрез увеличеното производство на Гигафабриката в Берлин, която едва сега започна да работи с почти пълния си капацитет. По този повод Мъск съобщи, че в Германия вече се произвеждат по 1000 електромобила седмично, а новата Гигафабрика в Остин само след три-четири месеца ще достигне същата производствена мощност.

Едновременно с това Tesla продължава с пълни сили работата върху електрическия пикап Cybertruck, върху новите си електрически товарни автомобили, върху съвсем новата концепция на Roadster и върху своя робот хуманоид, който се очаква тотално да промени работата на поточните линии и на заводите.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !