SEC ще разследва работата на първата криптоборса Coinbase

Стефан Николов Последна промяна на 24 март 2023 в 10:24 563 0

Coinbase

Снимка Coinbase

SEC ще разследва работата на Coinbase

Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) уведоми криптовалутния гигант Coinbase, че започва разследване на компанията, понеже счита, че е открила потенциални законови нарушения. Така, щатският регулатор подхвана първата и най-стара масова криптоборса на пазара. Новината излезе сряда сутринта и малко по-късно акциите на Coinbase паднаха с почти 12% и се търгуваха на ниво от 67.33 долара.

CNBC уточнява, че на 22 март криптоборсата е получила така нареченото „Известие на Уелс“, с което се отправя предупреждение за предприемане на принудителни действия в случай на неподчинение. Искът е свързан предимно с програмата за възнаграждение на стейкинга. Този проблем се разглежда от години, понеже SEC тълкува теста на Хауи (Howey Test) от 1946 г., по такъв начин, че криптовалутите трябва да се считат за ценни книжа. Което означава, че комисията прилага и съответните регулации, регистрации и надзор за тях.

Да напомним съвсем накратко, че стейкингът е процес, при който притежателите на криптовалути доброволно участват в потвърждаването на транзакциите в блокчейн мрежата. Тези операции често осигуряват на клиентите много висока доходност, но SEC внимателно проверява този вид дейност. През месец февруари тази година аналогично писмо от SEC получи криптовалутната борса Kraken, която в крайна сметка затвори възможността за стейкинг за своите клиенти и плати на SEC такси и глоби в размер на 30 млн. долара. Преди това след съдебни спорове, българската криптобанка Nexo подписа споразумение с регулатора да напусне щатския пазар и да плати 48 млн. долара глоба. Отново поради отказ от спазване на регулациите. Но Coinbase заяви, че ще се яви в съда и до последно ще отстоява правото за стейкинг.

Американската криптоборса добави, че през изтеклите девет месеца мениджмънтът на компанията се е срещал над 30 пъти с представители на SEC. Но при нито една от срещите с този регулаторен орган не е станало ясно как да стане разграничаването на различните криптовалути от ценните книжа и защо всъщност стейкингът трябва да бъде прекратен.

Ключовият недостатък в позицията на SEC е, че липсва закон със съвършено ясни параметри, според които една криптовалута може да бъде счетена за ценна книга, а друга – не. Доскоро PoS алгоритъмът за доказателство за залог се считаше за един от ключовите критерии за подобно разграничаване, но юристите на SEC обориха тази тези и сега регулаторът има подобни претенции и към Ripple.

Въпреки твърде войнствената позици на главния изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг, в сряда вечерта Algorand съобщи, че нейният блокчейн и съответно нейните клиенти са с изключена възможност за стейкинг. Това доведе до спад с 10% в цената на тази криптовалута.
Но в същото време Coinbase запази стейкинга за Ethereum, Solana, Cardano, Tezos и Cosmos, но прецедентът вече е създаден и явно предстоят големи промени в света на криптовалутите.

„Известието на Уелс“ обикновено е една от последните стъпки преди SEC да повдигне официално обвинение. В него обикновено се излага рамката на регулаторния аргумент и се предлага на потенциално обвиняемия възможност да опровергае твърденията на SEC. Coinbase заяви пред медиите, че до приключването на всички съдебни процеси борсата ще продължи да функционира както обикновено.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !