САЩ глобиха криптобанката Nexo с 45 млн. долара

OFFNews Последна промяна на 20 януари 2023 в 10:13 1224 0

Nexo US

Снимка Nexo

САЩ глобиха криптобанката Nexo с 45 млн. долара

Криптобанката Nexo е глобена с общо 45 млн. долара от регулаторите на САЩ. Българското дружество се е съгласило да плати сумата, с което трябва да се сложат край на споровете, които то води с прокуратурите на няколко щата, включително и едно дело в Ню Йорк. Причината е, че компанията е предлагала определени финансови инструменти, базирани на криптовалути без необходимия лиценз.

Комисията за търговия с ценни книжа на САЩ (SEC) е глобила Nexo с 22.5 млн. долара и още толкова са глобите изискани от органите на отделните щати. Общата сума от 45 млн. долара ще бъде платена от компанията, се посочва в решението на SEC. Българската компания е потвърдила, че ще изплати изисканите глоби.

Това не означава, че Nexo ще се завърне на американския пазар. Плащането на глобите единствено премахва претенциите на щатските регулатори и власти към нарушенията, които компанията е извършвала в рамките на последните две години.

„Обвинихме Nexo в това, че не е регистрирала своите криптокредитни услуги и по този начин те са прескочили изискванията, които целят да се защитят инвеститорите и потребителите“, посочва в прессъобщение председателят на SEC Гари Гензлър. „Спазването на регулациите не е право на избор и ако криптокомпании не го направят, ние ще продължим да ги държим отговорни пред закона“.

Самата, Nexo обяви през декември, че прекратява цялостната си дейност в страната и се изтегля от този пазар. С което пропадат и плановете за придобиване на дял в малка щатска банка, с цел осигуряването на лиценз „през задната врата“. Излизането от САЩ съвпадна с отказа на Каймановите острови да осигурят такъв за Доставчик на услуги с виртуални активи (VASP), с който потенциално да оперират и в Северна Америка. Nexo в момента обжалва решението на регулаторите на островите в съда. Дори и да спечели, в документите към решението на SEC изрично се посочва, че компанията е поела ангажимент не само да спре предлагането на проблемните услуги до 1 април 2023 г., но и да се изтегли напълно от пазара в САЩ.

Българската компания си навлече по-сериозни проблеми в Европа и в нашата страна. Родните служби претърсиха офисите на Nexo в страната в мащабна акция. Тя е част от по-голяма европейска такава, която се водеше още на територията на Сърбия, Швейцария, Германия и Кипър. Обвиненията са за пране на пари и извършването на финансови измами, които компанията отрича да е извършвала. Акцията беше силно политизирана, заради потенциални връзки между Nexo и някои партии.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !