Руските олигарси намериха начин да заобиколят западните санкции

Offnews Последна промяна на 15 май 2022 в 09:09 2799 0

1440x810_o6vqeq

Санкционираните руски олигарси започнаха да използват неформалната платежна система Хавала, която често се използва за финансиране на тероризма. Хавала дава възможност за превеждане на пари в чужбина при пълно запазване на анонимността, като платформата на практика не подлежи на контрол от страна на регулаторните органи. В желанието си да заобиколят западните санкции руските олигарси започват да използват финансово разплащателната платформа Хавала, съобщи интернет-изданието Insider.

Хавала дава възможност за извършването на трансгранични парични преводи, без изпращането на банкноти и каквито и да било купюри в чужбина. Системата осигурява необходимите финансови суми чрез верига от брокери в различните държави. Благодарение на този подход е възможно анонимното сключване на сделки, които няма как да бъдат проследени и фирмената, както по този начин фирмената и личната информация остава добре запазена.

Тази платформа е изключително популярна и разпространена в страните от Азия и Африка, като тя се използва не само от престъпниците, но и от работниците мигрирали в други страни, които изпращат пари на своите семейства.

В интервю за Insider генералният директор на Dragonfly Дейвид Клъридж заяви, че ако руските олигарси със започнали да използват Хавала, то това означава, че не са им останали никакви варианти. Според него, използването на тази система ще ги принуди да извършват стотици хиляди преводи на малки суми вместо една голяма транзакция, понеже такива са възможностите на платформата.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !