Руски мошеници започнаха да се възползват от изключването от SWIFT

Offnews Последна промяна на 28 февруари 2022 в 17:14 1324 0

bank

На фона на въвеждането на икономическите санкции срещу Русия, на територията на страната зачестиха случаите на телефонно мошеничество от нов тип. В новата схема престъпниците се възползват от информацията за изключването на руските банки от международното платежна система SWIFT.

Мошениците звънят на предварително подбраните жертви и се представят като служители на някоя от големите руски банки и съобщават, че сметката на съответния потребител е изключена от банковата система SWIFT и за да може човекът да се възползва от парите си, те трябва да бъдат прехвърлени в защитена сметка. След това схемата е ясна: някой от мошениците завежда жертвата до най-близкия банкомат, където тя изтегля парите от своята банкова карта и ги прехвърля на уж защитена банкова сметка. Разбира се, това всъщност е новооткрита банкова сметка на подставено лице. Престъпниците почти моментално изтеглят тези пари и тяхното връщане е на практика невъзможно.

Тази схема започна да се използва масово, като мошениците не само звънят на жертвите, но и пишат съобщения в социалните мрежи. Има случаи, които хората се подтикват да прехвърлят парични средства за хуманитарни или военни нужди, но те отиват в частните сметки на мошениците.

Вече се знае, че редица руски банки наистина ще бъдат изключени от банковата система SWIFT. Но тази мярка се отнася само до международните транзакции и няма да засегне разплащанията на територията на Руската Федерация.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !