Прогнозите за Bitcoin за 2024 г. са (твърде) оптимистични

Стоян Ненов Последна промяна на 03 януари 2024 в 11:43 1367 0

Bitcoins

Снимка David McBee/Pexels

Прогнозите за Bitcoin за 2024 г. са (твърде) оптимистични

През 2023 г. Bitcoin отчете доста добра година, като отчете солиден и стабилен ръст на цената си. А според анализатори това е само началото на доста по-голям възход, който може да достигне с исторически връх на цените на криптовалутата, съобщава CNBC.

Изданието е говорило с водещи анализатори и инвеститори в криптоиндустрията, които имат доста смели прогнози. Някои от тях звучат дори нереалистично оптимистични. Други пък са по-умерени.

Общото мнение изглежда е, че 2024 г. има всички предпоставки да бъде много добра за криптовалутите. Основните юридически проблеми изглеждат решени от гледна точка на драмите с борсите FTX и Binance. Има и сравнително положителни нагласи, че предстои САЩ да позволят известна регулация и дори въвеждането на нов актив – ETF за Bitcoin. Чрез него ще може да се играе на борсата с цената на Bitcoin без да се налага да се купува самата криптовалута. Ако това се случи, то ще привлече огромен брой инвеститори, включително традиционни, които ще искат да играят и с този актив.

Освен това през 2024 г. предстои и поредното намаляване на наградите от „копаене“ на Bitcoin наполовина. Това е внедрен в процеса на работа на Bitcoin алгоритъм, който цели да запази атрактивността на криптовалутата и да намали темпото на генериране на нови виртуални монети, преди достигането на лимита от 21 млн. Досега преди всяко подобно намаляване, имаше период на активен ръст на цените.

Резултатът от всичко това е голям оптимизъм. Марк Мобиус например очаква, че през 2024 г. Bitcoin може да достигне 60 000 долара. Мобиус има „шарен“ успех с прогнозите, като позна срива до 20 000 долара през 2022 г., но не позна за възхода през 2023 г. – той очакваше спад до 10 000, а Bitcoin поскъпна до над 40 000 долара. Според Мобиус няма конкретна причина за цената от 60 000 долара, а по-скоро съвкупност от фактори и положителни нагласи.

От Bit Mining са още по-оптимистични. Те дават две прогнози: Цена между 25 000 и 75 000 долара в зависимост от развоя на пазара. „Високите цени са възможни, но не всички инвеститори ще са на печалба, заради голямата нестабилност на пазара и човешката тенденция на страх и алчност“, казва Ювей Янг, главен икономист на Bit Mining.

Анализаторите от CoinShares пък прогнозират цена на Bitcoin от 80 000 долара, стига да се случат някои важни фактори. Един от тях е очакваното разрешение на ETF за Bitcoin, което може да увеличи инвестициите с 20%. Евентуални нови позиции и мнения на централни банки по света също ще имат роля за това дали цената на Bitcoin ще върви нагоре.

От Nexo и Standard Chartered прогнозират цена на Bitcoin от 100 000 долара. Това обаче ще е път, изпълнен с трудности и много обрати, който в крайна сметка ще може да достигне исторически резултати.

Най-смелата прогноза е на CoinFund. Те очакват цена между 250 000 и 500 000 долара като „реалистичен“ вариант. А в най-смелия не изключват дори и цена от 1 млн.,к която да бъде постигната през този цикъл. Стига разбира се, криптоиндустрията отново да не ни изненада с нови (не)предвидими сривове през новата година.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !