Основателят на FTX не се призна за виновен, грозят го 115 години затвор

Стоян Ненов Последна промяна на 04 януари 2023 в 15:49 2031 0

Sam Bankman-Fried

Снимка Bybit/Flickr

Основателят на FTX не се призна за виновен, грозят го 115 години затвор

Основателят на фалиралата криптоборса FTX Сам Банкман-Фрийд не се е признал за виновен в началото на делото срещу него. Повдигнати са му 8 обвинения, като той отрича да е отговорен за всички тях, съобщава BuzzFeed.

Банкман-Фрийд беше арестуван на Бахамите на 12 декември и екстрадиран в САЩ на 21 декември. На следващия ден беше пуснат под гаранция на стойност 250 млн. долара – една от най-големите в историята на САЩ. Според условията на гаранцията, той трябва да остане в дома на родителите си в Пало Алто, Калифорния.

Освен това съдията по делото разреши на Банкман-Фрийд да скрие имената на хората, които са гарантирали сумата от 250 млн. долара. Медиите имат право да обжалват до 12 януари. Съдът също така обаче забрани на Банкман-Фрид да има достъп до каквито и да е активи, които са на FTX или свързани компании.

Обвинението твърди, че Банкман-Фрийд е измамил клиентите на FTX, участвал е в схеми за пране на пари и е нарушил законите за дарения за политически кампании. Прокурорите по делото са на мнение, че предприемачът съзнателно е направил схемата, която е „една от най-големите финансови измами в американската история“ и кражбата е за „лична изгода“.

Банкман-Фрийд не е коментирал обвиненията след ареста си. В дните преди него обаче той отхвърляше твърденията. По време на конференция през ноември той заяви, че „дори не съм се опитвал да измамя някого“. Вместо това той твърди, че сривът на FTX е станал заради лошо отчитане на активите и несъществуващо управление на риска.

Банкман-Фрийд освободи поста изпълнителен директор на FTX през ноември. Сега компанията се оглавява от Джон Рей, който обяви, че липсват 7 млрд. долара.

Стартът на делото срещу Банкман-Фрийд е насрочен за 2 октомври 2023 г. До тогава той ще бъде под гаранция, но с ограничено право на придвижване. Марката може да се промени. Ако той бъде признат за осъден по всички обвинения, максималната присъда може да достигне 115 години.

Банкман-Фрийд не е единственият от старото ръководство на FTX, който е задържан и съден. Съоснователят на FTX Гари Уанг и бившият съизпълнителен директор на Alameda Каролин Елисън същи бяха задържани. За разлика от него обаче, те двамата се признаха за виновни в обвинения за измама. Те съдействат на обвинението и се очаква да получат по-добра сделка в прокуратурата.

Банкман-Фрийд и Елисън са били съквартиранти, като се смята, че са имали и връзка. Елисън твърди, че Alameda тайно е давала заеми за милиарди долари на лидерите на FTX. Самата Alameda се смята за дъщерна фирма на FTX, която се е използвала за параван за част от нерегламентираните дейности на борсата.

Това няма да е единственото дело срещу Банкман-Фрийд. Има два други граждански иска срещу него от американската Комисия по ценни книжа и фондови борси, както и от Комисията по търговия с фючърси. Агенциите искат от Банкман-Фрийд да изплати обезщетения на клиентите на FTX и освен това да му бъде издадена забрана да бъде в ръководството на каквато и да е компания занапред.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !