Основателят на Binance се призна за виновен по няколко обвинения в САЩ

Стоян Ненов Последна промяна на 22 ноември 2023 в 15:16 664 0

Changpeng Zhao

Снимка Web Summit/Flickr CC

Чангпенг Жао

Основателят на Binance Чангпенг Жао се призна за виновен за няколко федерални нарушения. Освен това самата компания, която е и най-голямата борса за обмен на криптоактиви в света, ще плати 4.3 млрд. долара, като част от споразумението с американския Департамент по правосъдие, съобщава CNBC.

Жао и Binance бяха съдени от американските регулатори след продължило няколко години разследване. След него бяха повдигнати обвинения срещи компанията и конкретно срещу Жао. Сагата завършва със споразумение, което прекратява делото, но ще има и още последствия за Жао.

Той се признава за виновен в нарушение на Закона за банковата тайна, което е федерално престъпление, т.е. с по-строги наказания. В случая на Жао това включва напускане на Binance и никога повече да не работи в и за компанията под никаква форма. Той има право да запази част от акциите си в компанията, но не и да я ръководи. Освен това официално се води пуснат под гаранция на стойност 175 млн. долара, която е обезпечена с 15 млн. долара в брой. А Департаментът иска от съда да му наложи и глоба в размер на 50 млн. долара. Съдът ще определели окончателната присъда за Жао на 23-ти февруари 2024 г.

Жао се признава за виновен, че не е успял да внедри ефективна програма против пране на пари и съзнателно е нарушил икономически санкции, наложени от САЩ. Според обвинението, действията му са били умишлени и са довели до печалби от американските пазари.

Последствия ще има и за Binance. Компанията ще има право да продължи да работи в САЩ, но ще трябва да спазва нови правила. На първо място Binance ще трябва да направи и поддържа програма за съвместимост, т.е. да гарантира, че целият ѝ бизнес напълно изпълнява американските изисквания срещу пране на пари. Тя трябва да назначи и независим орган, който да следи за спазването на изискванията.

Срещу борсата имаше три криминални обвинения. Сред тях са непозволени трансфери на пари, нарушаване на санкции и конспирация. Компанията е обвинена, че е имала списък с ВИП клиенти, които е предупреждавала активно, когато разбере, че срещу тях има проверки. Също така е обвинена, че не е подала нито един сигнал за съмнителна дейност, въпреки че е имала данни, че има преводи, които са били свързани с терористични групи – общо са били извършени над 100 000 превода и над 1.5 млн. обмена на виртуална валута, които са нарушавали американски санкции, казва Джанет Йелен, финансов министър на САЩ.

„Днес напускам поста изпълнителен директор на Binance. Признавам, че не ми беше лесно да го направя емоционално, но знам, че е правилното решение. Допуснах грешки и трябва да поема отговорност… Binance вече не е бебе. Време е да я пусна да ходи и да тича“, пише Жао в X.

Той допълва, че планира да си почине. „Не съм имал нито един ден реална почивка с изключен телефон за последните 6 години и половина“, коментира Жао. Казва, че след това планира да прави пасивни инвестиции и са му интересни стартъпи в сферата на блокчейн, Web3, DeFI, изкуствен интелект и биотехнологии. И допълва, че не се вижда отново да оглави компания и се приема като „еднократен предприемач с късмет“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !