Linux Foundation създава организация за подкрепа на дигиталните портфейли с отворен код

Стефан Николов Последна промяна на 15 септември 2022 в 11:49 1463 0

Mobile Wallet

Снимка Fanjianhua/Freepik

Дигитален портфейл

На 13 септември технологичната организация с нестопанска цел Linux Foundation обяви плановете си за създаването на фондацията OpenWallet Foundation. Тя има за цел да разработи платформа за създаването на дигитални портфейли с отворен код, което да стимулира развитието на този сегмент. Самата Linux Foundation насърчава развитието на най-различни софтуери с отворен код, като поставя значителен фокус на развитието на операционната система Linux.

Към днешен ден цифровите портфейли започнаха постепенно да заменят физическите, като предлагат редица допълнителни възможности - съхраняване на информацията за банковите карти, за ваучери, разписки и още много други неща, които преди време се държаха във доста обемист физически портфейл. Към днешен ден хората масово използват в своите смартфони дигиталните портфейли на Google и Apple, а инициативата на Linux Foundation има за цел да предложи пълноценна алтернатива на този дуопол.

Идеята е на известния предприемач и основател на екосистемата на отвореното банкиране Yes Даниъл Голдшайдер, който се специализира в сферата на отворените приложения за криптовалути и цифрови пари. Linux Foundation явно харесва неговата работа и реши да подпомогне проекта.

"С OpenWallet Foundation ние изграждаме платформа за лесното създаване на най-различни дигитални портфейли, базирани на едно и също ядро" - заяви Голдшайдер. "Много съм щастлив от подкрепата, която тази инициатива вече получи, както и от дома, в който се превърна за мен Linux Foundation".

Основната идея е да бъде разбит дуополът на Google и Apple в тази област. Всеки, който вече е потресен от количествата лични данни, които се изпращат от неговия смартфон към тези два технологични гиганта, навярно ще хареса тази инициатива. Но предстои да се измине дълъг път, преди да бъде изградена една мощна софтуерна платформа за създаването на дигитални портфейли. Още по-трудно ще бъде налагането на пазара на един алтернативен цифров портфейл с отворен код. Но все отнякъде трябва да се започне.

„Убедени сме, че дигиталните портфейли ще играят критично важна роля за цифровите общности" – коментира изпълнителният директор на Linux Foundation Джим Землин.

Той допълни, че отвореният софтуер е ключа към оперативната съвместимост и информационната безопасност. Което е и главната причина организацията да застане зад OpenWallet Foundation и да развие нейните възможности и потенциал.

Всичко е все още в най-ранен етап, като сегашното изявление показва сериозните намерения за създаването на OpenWallet Foundation. Въпреки това, в този интересен проект вече участват редица организации, включително Accenture, Okta и The Open Identity Exchange (OIX). В Linux Foundation членуват и доста големи технологични компании, като Huawei, Meta, Microsoft, Intel, Ericsson и Adobe, които в един момент може да се въползват от дигиталните портфейли с отворен код.

"Инфраструктурата на универсалния дигитален портфейл ще даде възможност за прехвърлянето на токенизираната идентичност, криптовалути и други цифрови обекти от едно място на друго в днешния дигитален свят" - добавя Дейвид Трийт, ръководител на бизнес групата Global Metaverse Continuum Business Group & Blockchain на мултинационалната компания за професионални услуги Accenture.

Според него предстои масова промяна на бизнес модела и печелившият дигитален бизнес ще бъде този, който спечели доверието на потребителите за директен достъп до реалните данни в цифровите портфейли.

OIX също приветства инициативата. Според Ник Мадършоу, главен стратег в OIX, създаването на компоненти и модули с отворен код, които ще дадат възможност на разработчиците да работят и създават стандарти и политики в сферата на цифровите портфейли е едно великолепно допълнение към тяхната собствена работа.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !